}

Σμίξη

Εκτύπωση E-mail
apopsi_tiw_smixis

Η Σμίξη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Βλαχοχώρια αφού είναι ο πιο κοντινός οικισμός από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Βρίσκεται κτισμένη στις πλαγιές  της  Βασιλίτσας  μέσα σε  πυκνά δάση από οξυές και δρύες που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Που βρίσκεται:

Βρίσκεται στον νομό Γρεβενών κτισμένη σε υψόμετρο 1.220  μέτρων  στις  πλαγιές  του  Σμόλικα  και αποτελεί  έναν  από  τους  πιο  ορεινούς  οικισμούς της Ελλάδας. Τα Γρεβενά απέχουν38 χιλ. η Αθήνα 512 χιλ. και η Θεσν/ίκη 192 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η Σμίξη δεν ήταν πάντα στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Δημιουργήθηκε από την ένωση των οικισμών Μπίγκα και Πινακάδες.  Όταν  ο  οικισμός  Πινακάδες  μαστιζόταν  από  ελονοσία,  οι  κάτοικοί  του αποφάσισαν να μετακινηθούν αλλού για να γλιτώσουν. Οι κάτοικοι της Μπίγκα φοβούμενοι το ίδιο, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τους πρώτους, διαφωνώντας όμωςμεταξύ τους για το σημείο ίδρυσης του νέου οικισμού. Τότε ο γεροντότερος αποφάσισε να ξεκινήσουν δύο νέοι, ένας από κάθε οικισμό, με μια πέτρα στα χέρια τους και στο σημείο που θα συναντιόντουσαν θα έφτιαχναν το νέο οικισμό και θα θεμελίωναν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Έτσι και έγινε και το χωριό ονομάστηκε Σμίξη δηλαδή σμίξιμο των δύο οικισμών.

Αξιοθέατα:

Η  Σμίξη  διαθέτει  πολλές  παλιές  πέτρινες  βρύσες.  Το  Ματσάλι  στην  πλατεία  του  χωριού κατασκευάστηκε πριν 350-400 χρόνια, όπως και η Μηλίκη στην άκρη του χωριού. Η Σιόπουτλου Ντιντζιά που σημαίνει στα Βλάχικα η επάνω βρύση, φτιάχτηκε πριν 350 χρόνια. Η βρύση της Αγίας Παρασκευής έγινε ταυτόχρονα με την ίδρυση του χωριού. Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου  που  σύμφωνα  με  την  παράδοση  είναι  η  πρώτη εκκλησία που χτίσθηκε αφού ολοκληρώθηκε  το  χωριό.  Βρίσκεται  μέσα σε ένα πανέμορφο πυκνό δάσοςαπό οξυές και πεύκα. Αρχικά είχε χτισθεί μέσα στη γη από το φόβο των αλλόθρησκων Τούρκων και Αλβανών. Το 1760 αφαιρέθηκαν τα γύρω χώματα και ο ναός μετατράπηκε σε ημιυπόγειος, όπως είναι σήμερα. Επί Τουρκοκρατίας οι Σμιξιώτες λειτούργησαν κρυφό σχολείο στον Άγιο Αθανάσιο. Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1750 και αγιογραφήθηκε το 1810.

Δραστηριότητες:

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα και κρατάει χιόνι ως την άνοιξη.Για του λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλές επιλογές. Απέναντι από την κορυφή της Βασιλίτσας βρίσκεται η κορυφή Γομάρα στους πρόποδές της υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο και από την πίσω πλευρά η ομώνυμη λίμνη. Και από τις δύο κορυφές η θέα είναι εκπληκτική. Φαίνεται τμήμα της Τύμφης, ο Όλυμπος, το Βέρμιο, ο Γράμμος, ολόκληρος ο νομός Γρεβενών, τμήμα της Καστοριάς και της Κοζάνης. Επισκεφτείτε το χωριό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όπου γίνονται πολλά πανηγύρια. Ξεκινάνε τουτου Αγίου Πνεύματος συνεχίζουν με τα Κλείδωνα και καταλήγουν στον γιορτασμό του Δεκαπεντάυγουστου. Το πανηγύρι αρχίζει την παραμονή το βράδυ με φαγοπότι και χορό στηνπλατεία. Μετά την δοξολογία έξω από κάθε σπίτι ψήνεται ένα αρνί, όπως το Πάσχα. Το απόγευμα οι νέοι του χωριού ντύνονται με  παραδοσιακές στολές  και  κάνουν αναπαράσταση βλάχικου γάμου, ενώ η μέρα κλείνει με γλέντι το βράδυ στην πλατεία. Την επομένη ο κάτοικοι εκκλησιάζονται στον Άγιο Αθανάσιο και ακολουθεί μικτός χορός έξω από την εκκλησία,χωρίς μουσικά όργανα. Μετά οι άντρες του χωριού παίρνουν μέρος σε  αγώνα άλματος  εις  τριπλούν  και  στο  νικητή  απονέμεται  μικρό  χρηματικό έπαθλο.  Στις  17  Αυγούστου  ο εκκλησιασμός γίνεται στον Άγιο  Γεώργιο και ακολουθεί ο χορός και οι επισκέψεις στην ομώνυμη συνοικία. Το απόγευμα οργανώνεται παραδοσιακός χορός όπου παλιά διεξαγόταν το νυφοδιάλεγμα.Οι νέοι και οι νέες τραγουδούν νυφιάτικα τραγούδια, ντυμένοι παραδοσιακά. Τέλος στις 18 Αυγούστου η δοξολογία γίνεται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου μετά ψήνουν αρνιά και χορεύουν.

Διαμονή:
 • Valia Nostra  τηλ: +30-24620 80151
 • Αγροτουριστική Α.Ε. τηλ: +30-24620 84736 
 • Κωστούλης Θεοχάρης  τηλ: +30-24620 85230
 • Μουστακλής Απόστολος  τηλ: +30-24620 80776
 • Οικονόμου Ελάνη & ΣΙΑ Ο.Ε.  τηλ: +30-24620 85705 
 • Σακελαρίου Ελευθερία  τηλ: +30- 24620 85157 
 • Φλώρου Κωνσταντίνα  τηλ: +30-24620 81054 - 85155

Φαγητό:

Στην πλατεία στου Θεοχάρη, θα δοκιμάσετε κεμπάπ και διάφορες σούβλες. Στον Πάνω Μαχαλά στο Καταράχι  θα  δοκιμάσετε  ψητά  της  ώρας  και  πεντανόστιμες  Βλάχικες πίτες. Στην Ελευθερία θα δοκιμάστε πεντανόστιμα παϊδάκια τυρί που φτιάχνει η ίδια και ρυζόγαλο για το τέλος.

agia_paraskevi platai to_palio_sxolio
apopsi_tiw_smixis agios_nikolaos
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Αλεξανδρούπολη

      Η Αλεξανδρούπολη, κατέχει εξέχουσα θέση στο γεωγραφικό χώρο της Θράκης, καθώς αποτελεί τη βασική πύλη...
 • Βοϊδοκοιλιά

  Η Βοϊδοκοιλιά,είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας και ίσως ολόκληρης της Μεσογείου. Είναι...
 • Νταμούχαρη

    Νταμούχαρη ένας γραφικότατος μικρός οικισμός του Πηλίου κτισμένος σε δύο γειτονικούς απάνεμους...
 • Πλαταμώνας

  Ο Πλαταμώνας είναι ένα αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο της Μακεδονίας. Η προνομιακή θέση του, που συνδυάζει...
 • Χάνια Πηλίου

  Χάνια όμορφος οικισμός του Πηλίου για μαγευτικές αποδράσεις. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, μέσα...
 • Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου

    O Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό...
 • Παξοί

    Οι Παξοί, το πανέμορφο και εξωτικό νησί...
 • Περτούλι

  Το Περτούλι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Είναι ένας γνωστός τουριστικός προορισμός γιατί πολύ κοντά...
 • Φαλάσαρνα

    Είναι μια πανέμορφη παραλία της Κρήτης που επανειλημμένα έχει βραβευτεί ως μια από τις καλύτερες της...
 • Αρχαία Κόρινθος

  Η αρχαία Κόρινθος ήταν μια σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας. Έλεγχε μία περιοχή που αντιστοιχούσε...
top