}

Σέρρες

Εκτύπωση E-mail
Mousio_Bezesteni

Μια από τις πιο μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας είναι οι Σέρρες. Η κοντινή της απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά την κάνει να είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους χειμερινούς μήνες. Αλλά και τις άλλες εποχές του χρόνου τα πολλά αξιοθέατα της περιοχής προσελκύουν πλήθος τουριστών.

Που βρίσκεται:

Βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Απέχει 587 χιλ. από την Αθήνα και 80 χιλ. από τη Θεσ/νίκη.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η πόλη των Σερρών εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα. Την αναφέρει ο Ηρόδοτος με το όνομα Σίρις. Η πόλη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή κατά τους αρχαίους  και τους Ρωμαϊκούς χρόνους αλλά στους Βυζαντινούς χρόνους ήταν πλούσια  και ισχυρή. Το 1204 μ.Χ. πέρασε στα χέρια των Φράγκων, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1230 οπότε την κατέλαβαν οι Βούλγαροι.  Το  1245 ανακατέλαβαν  την  πόλη  οι  Βυζαντινοί.  Το  1913  η  πόλη  πυρπολήθηκε άγρια από τους Βουλγάρους καθώς αυτοί οπισθοχωρούσαν. Στον Β' παγκόσμιο πόλεμο κατακτήθηκε από τους Γερμανούς οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να σπάσουν τα οχυρά του Ρούπελ αλλά παρακάμπτοντας τα μπήκαν στη Θεσσαλονίκη. Εκ των υστέρων η διοίκηση των οχυρών  αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και να παραδώσει την πόλη στους κατακτητές. Οι Γερμανοί δεν έμειναν στην πόλη ως στρατός κατοχής αλλά την παρέδωσαν στους Βουλγάρους συμμάχους τους. Οι τελευταίοι, έχοντας και τα προηγούμενα των παλαιοτέρων κατοχών της πόλης, ήταν πολύ σκληροί προσπαθώντας άλλη μια φορά να εξαλείψουν τα εθνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού επιβάλλοντας μέχρι και εκβουλγαρισμό των Ελληνικών ονομάτων στους πολίτες. Σε όσους δέχτηκαν αυτή την αλλαγή έδωσαν ειδικά προνόμια, κυρίως διπλή μερίδα τροφίμων.  Το  πόσο  σκληρότερη ήταν η  Βουλγαρική  κατοχή  φαίνεται  και  από  το  γεγονός  ότι  πολλοί Σερραίοι  δραπέτευαν  στην περιφέρεια  Θεσσαλονίκης  που  την κατείχαν  οι  Γερμανοί, που  ήταν  πιο  φιλικοί  με  τους  Έλληνες.  Μετά  την  ήττα  του  άξονα  και  την  επερχόμενη απελευθέρωση, οι Βούλγαροι εγκαταλείποντας την πόλη, την πυρπόλησαν σε ένα τμήμα της για δεύτερη φορά.

Αξιοθέατα:

Επισκεφτείτε το φαράγγι του Αγγίτη ποταμού. Περάστε τη γέφυρα κατεςβαίνοντας λίγα χιλιόμετρα με τα πόδια από το σπήλαιο Αλιστράτης, και περπατήστε σε μια εντυπωσιακή διαδρομή 15 χιλ. μέχρι το χωριό της Συμβολής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η λίμνη Κερκίνη όπου μπορείτε να κάνετε βαρκάδα. Για φυσικό spa επισκεφτείτε τά λουτρά του Σιδηροκάστρου και του Άγκιστρου. Για τους λάτρεις του ski υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο του Λαίλιά. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις ονομαστές μπουγάτσες, αλμυρές και γλυκές, και τον ακανέ Σερρών.

Διαμονή:
 • Hotel Elpida Resort & Spa  ****  Τηλ: +30-23210 20000 
 • Hotel Philippos Xenia  ****  Τηλ: +30-23210 99360 
 • Hotel Acropol & Spa  ****  Τηλ: +30-23210 78880
 • Hotel Elpida City  *** Τηλ: +30-23210 59311-14
 • Hotel Alexander  ***  Τηλ:  +30-23210 78777
 • Metropolis **  Τηλ: +30-23210 54433
 • Hotel Galaxy ** Τηλ: +30-23210 99650-99660
Φαγητό:

Στον κοντινό Αγιο Ιωάννη υπάρχουν ταβέρνες για κάθε γούστο. Στην Απόλαυση δοκιμάστε σαγανάκι με γαρίδες ή με καβουρμά, μπεκρή μεζέ,και μελιτζανοσαλάτα καπνιστή. Στον Βλάχο θα φάτε το καλύτερο σουβλάκι της πόλης. Στο Mediterraneo θα δοκιμάσετε αυθεντικές Μεσογειακές γεύσεις. Στην Ελιά θα δοκιμάστε τοπικές σπεσιαλιτέ και έξοχο ρυζότο. Έξω από την πόλη,στο Χαγιάτι θα δοκιμάσετε κοκκινιστό βουβάλι.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Σερρών. Mε λεωφορείο του KTEΛ από την Aθήνα για Σέρρες εκτελούνται δρομολόγια κάθε μέρα. Πληροφορίες θα πάρετε στο Τηλ:  +30-23210-22727,+30- 210-5120212.

Platia Mousio_Bezesteni Agios__Ioannis
serres kolimvitirio
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Σουφλί

  Μια αναδρομή στο παρελθόν είναι για τον επισκέπτη το Σουφλί. Τα παλιά αρχοντικά, τα εργοστάσια της...
 • Χιονοδρομικό Ελατοχωρίου

  Σε απόσταση 8 χλμ. από το Ελατοχώρι Πιερίας βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, ένα σύγχρονο...
 • Κοζάνη

  Η Κοζάνη είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με πλήθος φυσικών ομορφιών τριγύρω. Επισκεφτείτε την τεχνητή...
 • Ναύπακτος

    Ναύπακτος μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη, που έχει πληθυσμό 18.231 κατοίκων. Η μεγάλη ιστορία της, με τα...
 • Βουλγαρέλι

  Το Βουλγαρέλι είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό του νομού Άρτας εξαιρετικά ευνοημένο από την ίδια τη φύση. Τα...
 • Καστέλι Κισσάμου

  Το Καστέλι Κισσάμου είναι μια φιλόξενη πόλη του νομού Χανίων. Λόγω των πολλών και καλών παραλιών που...
 • Μοναστηράκι

    Το Μοναστηράκι κτισμένο αμφιθεατρικά με τα καλαίσθητα παραδοσιακά σπίτια του, που θυμίζουν έντονα...
 • Θάσος

    Το νησί της Θάσου είναι ένας πανέμορφος αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός. Η κατασκευή σύγχρονων...
 • Μονοδένδρι

    Γενέτειρα των μεγάλων εθνικών ευεργετών το Μονοδένδρι είναι κτισμένο κοντά στο φαράγγι του Βίκου και τις...
 • Έδεσσα

  Ανάμεσα στα βουνά Βόρας και Βέρμιο είναι κτισμένη η Έδεσσα, η πόλη των νερών, όπως ονομάζεται. Οι περίφημοι...
top