}
Άφυτος - Άθυτος Εκτύπωση E-mail
Athitos_2

Ένας μεγάλος παραδοσιακός οικισμός είναι η Άθυτος - Άφυτος του νομού Χαλκιδικής. Αριθμεί 1.231 κατοίκους με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001. Η απόστασή της από τη Νέα Φώκαια είναι 2 χιλιόμετρα. Η χαρακτηριστική της θέση με την απέραντη θέα προς τον Τορωναίο, η αρχιτεκτονική των σπιτιών της, οι καλοκάγαθοι κάτοικοί της, την καθιστούν ιδανικό προορισμό διακοπών.

Που βρίσκεται:

Η Άθυτος - Άφυτος βρίσκεται στην Κασσάνδρα στην Χαλκιδική. Απέχει από την Θεσ/νίκη 75 χιλ και την Αθήνα 581 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Ο οικισμός ήταν γνωστός από το 3.000 π.Χ. Κατά την αρχαιότητα ανήκε στην Παλλήνη. Κατά τους Περσικούς Πολέμους συμμετείχε με δικά του καράβια. Έπειτα έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Την περίοδο της Επανάστασης του 1821 συμμετείχε ενεργά και πολλοί αγωνιστές και οπλαρχηγοί είχαν καταγωγή από το χωριό. Σήμερα η Άφυτος - Άθυτος είναι ένας πανέμορφος οικισμός χτισμένος πάνω σε ένα βράχο, που δεσπόζει σαν κάστρο πάνω από τη θάλασσα, και δίνει την αίσθηση αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Παραλίες:

Οι παραλίες της Αθύτου - Αφύτου είναι από τις καλύτερες στην Χαλκιδική. Πηγαίνοντας προς τα δεξιά θα βρείτε την παραλία του Μουδουνού, μια εκπληκτική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Αντίθετα, στην αριστερή πλευρά είναι οι Βάρκες, μια εξίσου καλή παραλία. Νότια της Αθύτου - Αφύτου βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Καλλιθέας, με τις θαυμάσιες παραλίες του, η παραλία της Κρυοπηγής, η οποία είναι γνωστή για την έντονη βλάστηση και τη λευκή άμμο της.

Διαμονή:
  • Onar Studios ****  Τηλ: +30-23740-91003
  • Afitis Hotel ****  Τηλ: +30-23740-91273
  • Achtis Hotel ****  Τηλ: +30-23740-21030
  • Hotel Stamos ***  Τηλ: +30-23740-91520
  • Blue Bay Hotel ***  Τηλ: +30-23740-91644
  • Stratos Hotel ***  Τηλ: +30-23740-91112
  • Giannis Fotini Hotel ***  Τηλ: +30-23740-91475
  • Rigas Hotel **  Τηλ: +30-23740-91187
  • Tilemaxos Anneta  Τηλ: +30-23740-91586
Φαγητό:

Στην περιοχή του Βράχου θα φάτε και θα πιείτε το ποτό σας με θέα τον Τορωναίο κόλπο. Επίσης στην πλατεία του χωριού υπάρχουν δύο τρείς ταβέρνες.

Δρομολόγια:

Στην Άθυτο - Άφητο θα φτάσετε με αεροπλάνο: Η αεροπορική σύνδεση της Χαλκιδικής γίνεται από το αεροδρόμιο Μακεδονία τηλ: +30-2310-230240. Άλλος τρόπος είναι με το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής τηλ : +30-23710-22309, ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης τηλ: +30-2310-316555, +30-2310-316565.

Athitos_2 Moudounou Athitos_1
Varkes Athitos
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
  • Παλαιός Παντελεήμονας

    Ο Παλιός Παντελεήμονας είναι ένας παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, κτισμένος στις πλαγιές του Ολύμπου....
  • Λιτόχωρο

      Λιτόχωρο ένας δημοφιλής προορισμός που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με την θάλασσα. Οι επισκέπτες...
  • Λίμνη Εύβοιας

    Ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Εύβοιας είναι η Λίμνη. Το τοπίο παραπέμπει σε νησί με στενά...
  • Γρανίτης

    Το χωριό Γρανίτης είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 850 μέτρων και σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων...
  • Σπήλαιο Αλιστράτης

        Σπήλαιο Αλιστράτης, ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της χώρας που ανακαλύφθηκε το 1975.
  • Βεγορίτιδα

    Η λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου είναι η δεύτερη  μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μετά την Μεγάλη Πρέσπα. Το...
  • Βόλος

    Βόλος πόλη πλούσια σε αξιοθέατα, διασκέδαση και με άριστη τουριστική υποδομή για την ευχάριστη διαμονή σας....
  • Νάξος

        Νάξος το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Όσες μέρες και αν...
  • Μυστράς

    Ο Μυστράς είναι μια Βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου που άκμασε από τα μέσα του 13ου αιώνα. Σήμερα...
  • Αλόννησος

        Ένας δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού είναι η Αλόννησος.
top